Energiezuiniger met licht? Zo pakt u dat slim aan!

Door een aantal aanpassingen te doen in huis of op kantoor, is het mogelijk om een stuk energiezuiniger met licht om te gaan. Samen met de wekelijkse boodschappen, de hypotheek/huur en verzekeringskosten, drukken energiekosten het zwaarst op het besteedbare budget van Nederlandse huishoudens. Daarom kan kritisch kijken naar het energiegebruik en manieren zoeken om de kosten terug te brengen erg rendabel zijn. Maar hoe kunt u energie zuinig omgaan met licht, maar ook met gas en de algemene elektra? De beste adviezen en tips om slimmer om te gaan met dit soort energiekosten vindt u hieronder.

Kijk kritisch naar uw huidige energieleverancier

Een van de snelste en tevens meest effectieve manieren om energiezuiniger met licht en andere elektrische apparatuur om te gaan, is om energie vergelijken. Dit kan per aanbieder qua prijs flink verschillen. Door een betrouwbare internet vergelijking te maken, kunt u ieder jaar honderden euro’s gaan besparen op de kosten voor licht, gas en elektra in zijn algemeenheid. Ook op de vaste kosten van het bedrijf kan bespaart worden door te kijken naar zakelijke energie.  En er zijn natuurlijk veel ingewikkeldere manieren om geld te verdienen, dus vergelijk elk jaar online uw energiekosten.

Led-verlichting als energiezuinig alternatief

Een energiezuinige maatregel die veel oplevert, is het vervangen van alle gloeilampen en halogeenlampen in huis door led-verlichting. Een led-lamp is qua energieverbruik ongeveer 90 procent zuiniger dan een gloeilamp en zo’n 85 procent voordeliger dan halogeenverlichting. Naast hun lage verbruik hebben led-lampen nog heel wat meer voordelen te bieden. Dit type lampen is geliefd vanwege de vele kleurvariaties die mogelijk zijn. Of u nu van lichtblauw, een zacht rode kleur of van fel groene verlichting houdt: met led-lampen kunt u in huis elk sfeer creëren die wenselijk is. Een ander pluspunt van het gebruik van led is de lange levensduur. Tegenwoordig gaan led-lampen minstens 35.000 branduren mee. Ter vergelijk: dat is maar liefst 35 keer zo lang als een gloeilamp, tien maal zo lang als een halogeenlamp, maar ook drie keer zo lang als bijvoorbeeld een spaarlamp. Qua investeringskosten kan het kopen van led-verlichting dan ook absoluut uit.

Let op meerdere specificaties van de led-lamp

Naast de aankoop van alleen of zoveel mogelijk led-verlichting, zijn er nog andere manieren om de uitgaven aan verlichting te beperken. Zo kunt u uw led-verlichting het beste kopen als er een aanbieding is, zodat u nog voordeliger uit bent. Let bij de aankoop van de lampen goed op de extra specificaties van de lamp, want deze kunnen per merk en type led-lamp verschillen. Het gaat hierbij om kenmerken als de lichtsterkte in Watt, in hoeverre de lamp tegen schokken en trillingen kan, het warmte-afvoersysteem van de lamp en waterdichtheid en stofdichtheid van de specifieke lamp. Energie zuinig omgaan met de verlichting in huis heeft ten slotte ook te maken met gedrag en gewoontes. Leer uzelf aan om direct de lampen uit te zetten als u een ruimte verlaat.