Hoe is Bitcoin ontstaan?

Om Bitcoin kun je niet meer heen. De marketcap is in snel tempo enorm gegroeid en er zijn heel veel mensen die handelen in Bitcoins en andere cryptocurrency. Maar wist je dat Bitcoin al in 2009 is gelanceerd? Voor je beeldvorming: dit was het jaar dat Spanje het EK won door een 1-0 overwinning op Duitsland, het jaar dat Jan-Peter Balkenende nog minister-president was en dat Barack Obama tot president van de Verenigde Staten werd verkozen. Maar hoe is Bitcoin precies ontstaan? Je leest het hier.

Het ontstaan van Bitcoin

Nog ver voor 2009, in de jaren 90, bestond het idee van een digitale munt al. Cypherpunks (computerprogrammeurs met een talent voor cryptografie) maken plannen voor een digitale munt, waar geen bemoeienis van de overheden of banken bij komt kijken. Op 31 oktober 2008 heeft een persoon onder de alias Satoshi Nakamoto een whitepaper gestuurd naar de mailinglijst van de Cypherpunks. In dit whitepaper was te lezen hoe deze persoon de Bitcoin had bedacht en hoe het werkt. Dit was het startpunt van de Bitcoin, welke vervolgens op 3 januari 2009 werd gelanceerd. Tot op heden is nog niet bekend wie de persoon achter Satoshi Nakamoto is. De daadwerkelijke opricht(s)ter van Bitcoin is dus onbekend.

De eerste Bitcoin transactie

Na de lancering van het Bitcoin-netwerk op 3 januari 2009 wordt één week later al de eerste transactie gedaan. Satoshi Nakamoto verstuurt 10 Bitcoin naar computerprogrammeur Hal Finney. Deze twee werkten destijds nauw samen aan het Bitcoin-netwerk.

Wil jij Bitcoins verhandelen?

Wil jij Bitcoin kopen? Dan is het verstandig om je eerst goed in te lezen in de markt. Je bent namelijk niet de enige die Bitcoins verhandelt. Zorg dat je de Bitcoin koers altijd raadpleegt en afwijkingen snel kunt herkennen. Verder is het raadzaam om je te verdiepen in de achterliggende Blockchain technologie, dit helpt je om de werking van cryptocurrency te begrijpen.