Uitleg circulair ondernemen

Steeds meer bedrijven zien nu de noodzaak in van circulair ondernemen. Echter maken weining bedrijven die stap. Dit begrip is nog relatief nieuw. Maar wist je dat circulair ondernemen niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de bedrijfskosten.

Wat is circulair ondernemen?

De meeste bedrijven gebruiken al tientallen jaren natuurlijke hulpbronnen om hun producten op de markt te brengen. Op die manier gaat een land heel snel door zijn grondstoffen heen en wordt het milieu ook nog eens flink vervuild. Met circulair ondernemen wilt men zoveel mogel reduceren en zoveel mogelijk gebruik maken van de hulpbronnen. Op die manier kun je als ondernemer kosten besparen voor je bedrijf en je helpt de natuur ook schoon houden.

Circulair ondernemen is dus niet alleen goed voor de wereld, maar ook voor de winst- en verliesrekening van een onderneming. Hier volgt er een korte uitleg over circulair ondernemen. Men gebruikt minder grondstoffen, dus de kosten gaan omlaag. Sommige bedrijven spelen hierop al in door alleen producten te maken van gerecycled materiaal. Bij veel bedrijven gaat het restant van de producten in een afvalvernietiger. Men maakt er geen gebruik meer van, terwijl dit alles gerecycled kan worden. Meer bedrijven zien echter in dat dit ‘afval’ gebruik kan worden voor de volgende collectie. Maar welk soort afval er wordt geproduceerd is wel belangrijk. Daarnaast kunnen er andere modellen ontstaan om meer geld te verdienen. In plaats van een produkt te verkopen, overgaan naar verleasen. Op die manier kun je hetzelfde product later weer hergebruiken. Circulair ondernemen betekent dat je je bedrijf anders zal gaan moeten inrichten.