Welke studie wil ik gaan volgen?

Wanneer je de keuze moet gaan maken voor welke studie je zou willen gaan doen na het afronden van de middelbare school, dan is er best wel een breed aanbod waar je zou moeten gaan kiezen. Welke studie moet ik kiezen? Is een vraag die zo veel jongeren zo lang mogelijk uitstellen, omdat zij nog geen idee hebben wat hun antwoord hierop zou zijn. Het is een lastige keuze die bepaalt hoe jouw komende jaren eruit zouden kunnen gaan zien en het is belangrijk dat jij hier de motivatie voor hebt en dat jij weet dat jij hier jouw geluk uit zou kunnen gaan halen. 

Teveel keuze  

Er zijn namelijk ontzettend veel richtingen die je op zou kunnen, of je nou een hbo opleiding wilt gaan doen of een mbo opleiding, de keuze is reuze. Voor jongeren is dit een veel bepalende keuze, omdat zij een studie willen gaan doen die zij leuk vinden, om daarna een baan te vinden die zij ook leuk vinden. Het is belangrijk dat je iets doet wat je leuk vindt, maar het kan nog best wel een uitdaging zijn om te vinden wat jij leuk vindt. Er is tenslotte zoveel keuze en er is ook nog zoveel te ontdekken. Misschien heb jij tijdens een bijbaan wel wat dingen die je leuk vindt.

Angst voor de verkeerde keuze 

Door in het dagelijks leven te kijken wat jij interessant vindt en wat jij leuk vindt, zou je hier houvast aan kunnen vinden, maar vaak kun je hier meerdere opleidingen aan koppelen. Dan komt voor veel jongeren het moment dat zij bang zijn dat zij de verkeerde opleiding kiezen. Het risico van een studieschuld hangt hier vaak aan vast en dat is voor veel jongeren een last extra die op hun schouders komt te liggen. De angst om de verkeerde keuze heerst en daardoor wordt de keuze eerst nog maar niet gemaakt. Daarom is een beetje hulp bij het maken van de studiekeuze vaak geen overbodige luxe. 

Hulp inschakelen 

Hulp kun je op verschillende manieren zoeken, bijvoorbeeld je ouders, familie of misschien zelfs vrienden die met ideeën kunnen komen, maar vaak wordt je hier nog niet door overtuigd. Het is belangrijk dat jij zelf de belangrijke keuze kunt maken waar jij achter staat en daarbij is de hulp van bijvoorbeeld wat studiekeuze advies geen overbodige luxe bij. Je krijgt namelijk wat handige handvatten die jou kunnen helpen bij het maken van de keuze. De keuze wordt namelijk echt niet voor jou gemaakt.