Ben jij ook helemaal opgebrand?

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die met een burn-out thuis zitten. We staan continu onder druk, we moeten op het werk goed presteren, kids opvoeden en sociaal ook een beetje leuk voor de dag komen. Niet zo gek dat het soms wat veel is! Als je maar lang genoeg in een te hoge versnelling blijft doorgaan, is de kans groot dat je met een burn-out thuis komt te zitten!

Wat is een burn-out?

Een burn-out is uitputting van het lichaam en de geest. Het kan ontstaan door een te hoge werkdruk, een stressvolle privé situatie of een combinatie van deze twee factoren. Als dit lang speelt raken de energie reserves van het lichaam op. Je raakt burned-out. Er bestaat speciale burn-out begeleiding, het is belangrijk om hulp te vragen omdat een burn-out niet zomaar over gaat.

hoe herken ik een burn-out, wat zijn de symptomen?

Een burn-out uit zich bij iedereen anders en ontstaat geleidelijk, er is een lange periode aan vooraf gegaan. Veel voorkomende psychische symptomen zijn neerslachtigheid, prikkelbaarheid, vergeetachtigheid, concentratieproblemen, piekeren en makkelijk huilen. Lichamelijke klachten kunnen zijn vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn, buikpijn, snel grieperig zijn. Zoals je ziet kunnen de symptomen enorm verschillen per persoon. Een burn-out lijkt enigszins op overspannen zijn of een depressie, er zijn wat kenmerkende verschillen. Overspannenheid gaat meestal over als de stress factor weggenomen wordt, en bij een depressie vind je dingen niet meer de moeite om te doen terwijl je bij een burn-out wel wilt maar er de energie niet voor hebt.

Hoe ga je om met een burn-out?
Grote kans dat je wel wat hulp kunt gebruiken van een bedrijfsarts, psycholoog of burn-out begeleiding. Accepteer dat je waarschijnlijk een burn-out hebt en pak je rust en maak tijd voor ontspanning, dit is heel belangrijk want je energiereserves zijn op! Bedenk voor jezelf welke problemen spanningen geven en hoe je deze problemen op kunt lossen, en pas deze oplossingen toe, pak rustig aan steeds meer taken weer op. En vooral zeg vaker “nee” en vraag hulp waar nodig!