Bloed prikken en dan …

Wist je dat nadat je bloed hebt geprikt, urine of ontlasting hebt afgeleverd er nog heel wat te gebeuren staat voordat jij weet hoe het met je gezondheid is? De arts die jou heeft doorverwezen naar een specialist wil graag een juiste diagnose stellen en laat daarom het materiaal dat je hebt afgeleverd onderzoeken in een laboratorium. Bij een laboratorium kunnen ook allerlei andere onderzoeken gedaan worden om de medische wereld, chemische- en farmaceutische industrie van kennis te voorzien. Deze kennis wordt verder ontwikkeld en vernieuwd. Denk ook aan de kennis voortvloeiend uit onderzoeken bij de overheid en de voedselindustrie.

Soorten laboratoria

Laboratoria voor toegepast onderzoek (ziekenhuislaboratorium, forensisch laboratorium, bouwfysisch laboratorium of kwaliteitslaboratorium)
Bij een ziekenhuislaboratorium worden alle lichaamsvloeistoffen onderzocht. Bij een forensisch laboratorium worden sporen die een dader van een misdrijf achterlaat, onderzocht. Bij een bouwfysisch laboratorium kan men windhinder en windbelasting onderzoeken in een gebouwde omgeving. Bij een kwaliteitslaboratorium kan bijvoorbeeld een voedingsmiddelenbedrijf de veiligheid van het voedsel onderzoeken.

Wetenschappelijke laboratoria (scheikundig, biologisch of natuurkundig laboratorium)
Bij een scheikundig laboratorium worden stoffen die men niet tegenkomt in de vrije natuur gemaakt. Stoffen die in de natuur voorkomen worden gezuiverd. In een biologisch laboratorium wordt er onderzoek gedaan naar bacteriën, schimmels of virussen. Ook wordt er onderzoek gedaan met planten. In een natuurkundig laboratorium kan ten behoeve van een natuurkundig experiment bijvoorbeeld een toestand van gewichtsloosheid worden teweeggebracht.

Klinisch chemisch laboratorium
Hier kan door onderzoek een ziekte worden vastgesteld, uitgesloten of gevolgd. Dit soort laboratorium vind je in alle ziekenhuizen.

Personeel

Analisten in een laboratorium zijn dagelijks bezig met het onderzoeken, analyseren en het uitvoeren van testen. Het is zeer verantwoordelijk werk waarbij de analist zeer nauwkeurig dient te werken. Om een analist op mbo niveau te worden, volg je de MBO-4 opleiding analist bij één van de roc’s. Om een analist op hbo niveau te worden, volg je de opleiding biologie en medisch laboratorium onderzoek bij een hogeschool. Beiden kennen verschillende richtingen.

Apparatuur

Naast goed personeel is het belangrijk dat er met zeer goede apparatuur gewerkt wordt in een laboratorium. De apparatuur moet betrouwbaar zijn. Stel je voor dat dit niet het geval zou zijn. Er zijn verschillende bedrijven die zorg dragen voor goede apparatuur waaronder ST Instruments die wereldwijd materialen en machines levert die gebruikt worden in onderzoekslaboratoria. Denk bijvoorbeeld aan een potentiostat en een vacuum tribometer. Deze apparaten zijn onmisbaar in een laboratorium.